Jak wykonać latte macchiato? Nie ma nic prostszego.
1. Podgrzane wcześniej mleko (lub śmietankę) spieniamy w szklance, w której chcemy podać kawę.
Jeśli nie posiadasz spieniacza, przelej mleko do większego naczynia i spień za pomocą miksera.
2. W osobnym naczyniu - najlepiej z dziubkiem, który ułatwi przelanie płynu - przygotowujemy kawę rozpuszczalną. Jest to dobry moment na jej opcjonalne posłodzenie. Im mocniejsza kawa tym efekt będzie lepszy. Moja jest jasna bo nie mogę pić silnej kawy. Moja wersja zawiera 1 łyżeczkę, delikatnej kawy.
Spieniacz pochodzi z Biedronki
Pamiętaj, że najlepszą i najtrwalszą pianę uzyskasz z mleka przeznaczonego do kawy. Zazwyczaj ma ono 4% tłuszczu, dzięki czemu bez problemu stworzysz latte macchiato. W przypadku mleka z mniejszą zawartością tłuszczu piana będzie nietrwała, a efekt znikomy.
Opcjonalnie możesz użyć szablonów do dekoracji. Do posypania możesz użyć cynamonu, kakao lub nawet kawy jeśli jest drobniutko zmielona.
Opcjonalnie możesz użyć szablonów do dekoracji. Do posypania możesz użyć cynamonu, kakao lub nawet kawy jeśli jest drobniutko zmielona.
Mam nadzieję, że skorzystacie z tej małej inspiracji, a swoją tradycyjną kawę z mlekiem zamienicie na coś, co będzie cieszyć Wasze oko i pozwoli celebrować chwilę. Pamiętajcie, że jest to ważne w codziennej gonitwie.
Ale mi smaczka na taką kawusie narobiłaś :) Prezentuje się super !!!!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam - niestety karmie wiec pozostaje mi neska bezkofeinowa......
OdpowiedzUsuńod dawna mam smaka na taką kawę, ale nie mam spieniacza. Tak doczytałam, ze można inaczej, ale jakoś nie próbowałam
OdpowiedzUsuńMożna inaczej ale komu by się chciało męczyć z mikserami... Spieniacze można kupić za parę złotych, zaczynają być coraz bardziej dostępne. W Ikea są na pewno ;)
Usuńwygląda bardzo zachęcająco!:)
OdpowiedzUsuńMhm, pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wypiłabym taką kawusie :D
OdpowiedzUsuńMmmm....uwielbiam:) Do tego kawałek szarlotki...i nic więcej mi do szczęścia nie jest potrzebne :D
OdpowiedzUsuńDodatkowa słodycz obowiązkowa :)
UsuńJeśli smakuje tak jak wygląda to mmmmm :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam latte;) Czasami dodaję jeszcze syropu dla baristów albo mleka w tubce takiego z dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńZ mlekiem w tubce, kawa zapewne jest słodziutka. A swoją drogą pamiętam jak kiedyś jadłam je wyciskając z opakowania - w ten sposób można się przesłodzić ;)
Usuńmuszę zakupić takie formy do zdobienia kawy :)
OdpowiedzUsuńZa grosze są dostępne w sieci, można nawet pokusić się o ebay ;)
UsuńTaką kawkę uwielbiam :) smacznie wygląda, a zdjęcia są genialne. Formy do pianki..super :D
OdpowiedzUsuńSama tak robię :3 Kawa jest wtedy badzo delikatna i mogę ją spokojnie pić :3
OdpowiedzUsuńDokładnie, poza efektem wizualnym ważne dla mnie jest aby była delikatniejsza. :)
UsuńMmm wygląda jak z kawiarni :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ta kawa:)
OdpowiedzUsuń